Stiati ca Alessandro Volta a primit titlul de Conte de la Napoleon?

Nascut in 1745 in orasul Como din nordul Italiei, Alessandro Volta a fost atras de stiinta inca din adolescenta, la varsta de 14 ani alegand sa urmeze scoala tehnica in detrimentul celei de teologie si intrerupand astfel o traditie statornicita in cadrul familiei sale. La terminarea cursurilor Scolii Regale din orasul sau natal tanarul Volta a publicat prima sa lucrare stiintifica De vi attractiva ignis electrici in care descria electricitatea, forta electrica si campul electric. Avea 24 de ani iar cinci ani mai tarziu a primit postul de profesor de fizica la aceeasi scoala din Como.

Aflandu-se in mediul academic si beneficiind de resursele tehnico-stiintifice ale laboratorului de fizica al scolii regale, Alessandro Volta si-a putut dedica mare parte din timp cercetarii, de exemplu izolarea gazului metan si aprinderea lui cu ajutorul unei scantei electrice intr-un vas inchis. Tot din aceasta activitate au derivat aparatele sale: electroforul, instrument pentru producerea de electricitate statica (aceeasi electricitate produsa prin frecarea parului de pe cap cu un balon cu aer care face ca firele de par sa se ridice in aer respingandu-se unul pe celalalt, fiind incarcate cu acelasi fel de electricitate), atribuit de comunitatea stiintifica lui Alessandro Volta desi principiul de functionare al echipamentului fusese descris cu cativa ani inainte de un cercetator suedez; electroscopul, instrument cu ajutorul caruia se pot evidentia diferentele de potential intre doua obiecte incarcate electric; si pila voltaica, prima baterie electrica ce permitea transformarea energiei chimice in energie electrica.

Alessandro VoltaAceasta din urma inventie i-a atras atentia lui Napoleon Bonaparte care in acea vreme detinea pozitia de Prim Consul, sef al guvernului, cu cativa ani inainte sa fie numit imparat. Napoleon l-a invitat pe Alessandro Volta la Paris unde cercetatorul italian a prezentat lui Napoleon si membrilor Academiei de Stiinte a Frantei pila voltaica si beneficiile sale. Considerand prezentarea italianului drept un triumf al stiintei, Bonaparte i-a acordat o medalie de aur, statutul de membru al Academiei, de asemenea i-a acordat titlul de Conte lui Alessandro Volta, pentru ca mai tarziu sa il numeasca senator al Lombardiei, o provincie semi-independenta a Frantei lui Napoleon.

Tot pentru a-l onora pe omul de stiinta italian, bancnota de 10.000 de lire italiene il reprezenta, atunci cand se afla in circulatie (fiind inlocuita mai tarziu de euro) pe Alessandro Volta alaturi de bateria inventata de el, de asemenea un cartier din orasul Como a primit numele Camnago Volta.

 


 

 
Tag

Alessandro Volta


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: