Vedere din Asmara

Asmara

Asmara, Eritreea

Vedere din Asmara, cel mai mare oras si totodata capitala Eritreei, stat situat in partea de est a Africii, pe malul Marii Rosii. Aceasta mentiune privind Marea Rosie nu este intamplatoare pentru ca trebuie sa stii ca, desi Asmara se gaseste la doar 65 de kilometri de Marea Rosie, fapt ce te duce cu gandul la o zona lina, de campie, apropiata de cea de coasta, in realitate orasul este situat la 2.325 de metri altitudine de fata de nivelul marii. Incredibil, nu-i asa?

Motivul consta in faptul ca orasul se gaseste pe un platou stancos aflat deasupra muntilor creati de scoarta terestra ridicata pe masura ce placile tectonice de dedesupt s-au impins una in alta. Locuitorii orasului traiesc asadar la mare inaltime, aproape 700.000 de oameni avand resedinta in Asmara, un oras ale carui origini se gasesc in perioada anilor 800-400 i.Hr.

Se spune ca initial au existat patru clanuri care isi imparteau acest platou stancos: Gheza Gurtom, Gheza Shelele, Gheza Serenser si Gheza Asmae. Luptele de durata intre clanuri si pierderile inutile de vieti in bataliile pentru putere dintre ele au facut ca femeile celor patru clanuri sa se intalneasca la un moment dat si sa decida unirea clanurilor intr-unul singur pentru ca luptele sa inceteze. De aici provine si vechiul nume al asezarii, Arbate Asmera, care in limba tigrina vorbita acolo inseamna “cele patru (plural feminin) le-au unit”. Numele modern Asmara a fost impus odata cu colonizarea regiunii de catre italieni la sfarsitul secolului al 19-lea.

 


 

 
Tag

Asmara


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: