Cea mai batrana planeta cunoscuta

B1620-26cNumele ei de scena este Matusalem (Methuselah), cel de catalog este PSR B1620-26 b si este la ora actuala cea mai batrana planeta cunoscuta din Univers. A fost descoperita in 1993 in constelatia Scorpionului, aflandu-se la nu mai putin de 12.400 de ani-lumina departare de Pamant si orbiteaza, atentie, in jurul a doua stele, un pulsar si o pitica alba care formeaza impreuna o asa-numita stea binara. Matusalem s-a format la doar 2 miliarde de ani dupa Big Bang, fiind astfel cu aproximativ 8 miliarde de ani mai in varsta decat Pamantul. Acest fapt certifica ideea ca mai pot exista si alte planete mai batrane decat Pamantul si pe care este posibil ca viata sa fi aparut deja daca nu a si disparut intre timp.

Despre Matusalem cercetatorii cred si ca este posibil sa fi evoluat in jurul unei alte stele inainte ca aceasta sa faca implozie ejectand-o pe Matusalem in spatiu pentru ca in final sa fie capturata de steaua binara.

La celalalt capat al scalei timpului se gaseste o planeta formata “abia” acum un milion de ani. Se gaseste la doar 420 de ani lumina, orbiteaza steaua Coku Tau si inca nu a primit pana acum vreun nume. O revendica cineva? ­čśë
 

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: