Cel mai batran elev din lume

Pana de curand, cel mai batran elev de scoala primara din lume era considerat Kimani Maruge, un batran kenyan care s-a dus pentru prima data la scoala la varsta de 84 de ani. Se intampla in anul 2004 iar motivatia domnului Maruge fusese aceea ca isi dorea sa poata citi singur Biblia. Oficialii Cartii Recordurilor i-au omologat recordul, atata doar ca iata, sunt nevoiti sa reconsidere posesorul acestui titlu pentru ca anul acesta a aparut la scoala, tot in Kenya, un alt elev, de fapt o eleva, o distinsa doamna in varsta de nu mai putin de 90 de ani.

Priscilla Sitienei poarta aceeasi uniforma cu ceilalti copii de-o schioapa si invata cot la cot cu ei sa scrie si sa citeasca. Printre colegii sai de clasa numarandu-se si sase stra-stranepoti. Carora li se mai adauga alti cativa copii carora doamna Sitienei le-a fost chiar moasa la nastere sau nasa de botez. Strigata de catre colegii sai de clasa pe numele Gogo, care in limba locala Kalenjin inseamna “bunica”, femeia este extrem de incantata ca poate sa invete sa scrie si sa citeasca, o oportunitate pe care nu a avut-o atunci cand a fost mica.

Gogo recunoaste si ea ca spre scoala a manat-o dorinta de a citi de una singura Biblia, ca si pe domnul Maruge. Ea a mai avut insa o motivatie: aceea de a putea asterne pe hartie in perioada care urmeaza cunostintele sale despre plantele vindecatoare cu care a avut de-a face intreaga sa viata.

Despre cei care se uita la ea ca la un personaj ciudat, inclusiv tineri si adulti, Gogo marturiseste ca adeseori ii intreaba daca la randul lor au facut scoala. Cum de multe ori se intampla ca acestia sa nu aiba niciun pic de educatie, Gogo incearca sa le dovedeasca prin propriul exemplu ca niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa inveti, indeosebi abilitatile de baza, acelea de a scrie si de a citi.

Impotrivire a avut chiar si de la administratorii scolii. Acestia i-au refuzat initial cererea de inscriere insa perseverenta batranei i-a facut sa dea inapoi pentru ca in prezent sa se felicite pentru faptul ca o au printre elevii scolii. Nu de alta dar batrana reprezinta un model de motivatie si ambitie, fiind iubita si admirata de catre toti elevii scolii care vor sa invete laolalta cu ea matematica, engleza si muzica. Conducerea scolii si-a si pus un afis la intrare cu textul “Educatia nu are limita de varsta”. Respect, Gogo!

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: