Cetatea Poenari

5-7 soldati, aceasta era brigada de osteni care asigurau permanenta in Cetatea Poenari, pana la 20 de oameni atunci cand domnitorul venea cu micul sau alai. N-am spus care domnitor pentru ca trebuie sa stiti, turnul donjon a fost construit in secolul al 13-lea in timpul lui Negru Voda, cel care a si avut ideea de a amplasa in varful acestui deal o fortificatie cu rol de supraveghere a ingustelor teritorii de la ses vizibile din cetate si de retragere in caz de nevoie, zidurile si celelalte turnuri fiind construite in timpul lui Vlad Tepes, in secolul al 15-lea.

In decursul existentei sale, cetatea nu a trebuit sa reziste decat unui singur asediu, cel din anul 1462, din partea unui corp de oaste al Imperiului Otoman. Insusi Vlad Tepes se retrasese aici dupa ce fusese incoltit si urmarit de turci. Soldatii lui Vlad Tepes au facut fata asediului de-a dreptul al turcilor, au avut insa de suferit dupa ce acestia s-au repliat si au decis bombardarea cetatii de pe muntele vecin, daramand zidurile cetatii. Domnitorul a reusit sa scape si sa fuga pana in cel mai apropiat sat unde, spune legenda, cativa mesteri fierari l-au ajutat sa scape de urmarirea turcilor intorcand potcoavele cailor cu fata in spate si astfel puse invers, i-au indus in eroare pe otomani care au continuat urmarirea lui in directia opusa celei in care plecase Vlad Tepes. Beneficiind astfel de timp castigat, Vlad Tepes a ajuns apoi din nou in fruntea armatei sale.

O alta legenda spune ca zidurile cetatii au fost construite nu de tarani sau de soldati ci de boieri imbracati in haine de sarbatoare. Acestia, boieri din neamul Danestilor de pe langa Targoviste, complotasera se pare impotriva familiei Draculestilor, Mircea – fratele lui Vlad Tepes, de asemenea tatal sau – Vlad Dracul, pierzandu-si viata din cauza acelor boieri. Ca pedeapsa, o mica oaste a lui Vlad Tepes i-a luat pe boieri pe sus de la masa de Paste a anului 1448, ducandu-i in varful muntelui si punandu-i sa ridice zidurile cetatii.

Diferenta de nivel de la drum pana la cetate nu e mare, e de doar 80 de metri, pana sus va veti trage insa sufletul de cateva ori, pana acolo avand de urcat nu mai putin de 1.480 de trepte. Taxa de vizitare este modica, 5 lei pentru fiecare adult si 2 lei pentru fiecare copil.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

© fotografii Mihai Pintilie

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: