Stiati ca imensul Colosseum avea 50.000 de locuri?

Destul de aproape ca numar de locuri de Arena Nationala din Bucuresti, cu diferenta ca uriasul Colosseum a fost construit in Antichitate la Roma. Colosseum era folosit pentru spectacolele gratuite pe care le ofereau conducatorii care aduceau in arena spectacole comice dar si gladiatori si animale salbatice sau organizau aici persecutii asupra prizonierilor de razboi.

Constructia cladirii a inceput in anul 72 d.Hr. la cererea imparatului Vespasian si s-a incheiat 8 ani mai tarziu, sub conducerea fiului lui Vespasian. Constructia are o forma elipsoidala, cu o axa de peste 180 de metri lungime si 150 metri latime, este cel mai mare amfiteatru al perioadei antice si se poate vizita. Colosseum-ul a fost declarat una dintre cele 7 minuni ale lumii noi, dupa cum puteti citi aici.

Pentru ca avea o capacitate de gazduire uriasa, sistemele de intrare si de evacuare erau moderne, prin cateva zeci de puncte de acces. Astfel, fiecare roman care intra la spectacol primea un tichet pe care erau trecute zona, randul si locul unde trebuia sa se aseze.

Luptele gladiatorilor durau de dimineata pana seara iar atunci cand suprafata centrala se imbiba cu sangele celor morti un nou strat de nisip facea posibila continuarea luptelor. In momentul in care crestinismul s-a raspandit, jocurile gladiatorilor si menirea Colosseum-ului ca loc pentru spectacole au incetat. Dovezile istorice arata ca, atunci cand vremea era caniculara, Colosseumul era acoperit cu o prelata, lucru pe care il facea o echipa de aproximativ 1.000 de oameni. Prelata purta numele de velarium.

Colosseum
 

 


 

 
Tag

Colosseum


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: