Dieta ketogenica, una dintre cele mai permisive diete

Dieta ketogenica este o dieta extrem de permisiva pentru cei care o tin. Practic, ea se bazeaza pe reducerea la minim a consumului de carbohidrati, permitand in alimentatie toate celelalte categorii de nutrienti: proteine si grasimi. Carbohidratii permisi sunt doar cei care se gasesc in nuci, legume si seminte. Asadar, se poate spune ca dieta ketogenica este o dieta fara carbohidrati, dar bogata in grasimi si proteine.

Dieta ketogenicaPractic, o persoana care tine dieta ketogenica va putea consuma carne de orice fel, de pui, de porc, de vita sau peste. La fel este si cu grasimile, fiind permise inclusiv grasimile animale cum ar fi slanina si sunculita taraneasca. Branzeturile sunt si ele permise, insa doar cele fermentate. Se recomanda totodata evitarea fructelor foarte dulci, restul fructelor putand fi consumate doarece contin antioxidanti si numeroase vitamine.

In orice caz, se vor evita carbohidratii si toate produsele derivate, inclusiv dulciurile şi tot ce contine zahar sau miere: cartofii, orezul, pastele fainoase, painea, produsele de cofetarie si de patiserie, sucurile acidulate, fructele uscate si confiate care abunda in zahar. Nucile si semintele au un rol esential in aceasta dieta: nucile normale, dar si cele braziliene sau de Macadamia sunt recomandate, alaturi de migdale, caju, fistic, seminte de floarea soarelui si de dovleac, de in sau susan.

Dieta ketogenica se bazeaza pe un principiu foarte simplu: organismul are nevoie de energie, in mare parte eliberata din metabolizarea carbohidratilor consumati, iar daca nu primeste acesti carbohidrati va sintetiza energie tocmai din rezervele din organism, rezerve depuse in corp. Astfel, prin consumul depunerilor de grasimi, se vor pierde chiar si cateva kilograme nedorite pe saptamana.

Ca in orice alta dieta, miscarea este recomandata, la fel si cele 3 mese principale pe zi: un mic dejun copios, care trebuie sa fie masa principala a zilei, urmat de un dejun bogat si o cina usoara, plus doua gustari de fructe sau seminte ori iaurt intre mese.

Evident, exista voci care sustin aceasta dieta si voci care o dezaproba. Exista diete care in anumite cazuri functioneaza iar in altele nu. Dieta a fost descoperita in anii ’30, cand bolnavii de epilepsie erau incurajati sa tina aceasta dieta pentru a preveni atacurile epileptice.

 


 

 
Tag

Dieta ketogenica


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: