Domul din Koln

Catedrala din Koln

Domul din Koln (Catedrala din Koln)

Domul din Koln pentru ca denumirea sa originala in limba germana este Kölner Dom. Sau cea oficiala Hohe Domkirche St. Petrus. Mai pe romaneste fiind Catedrala din Koln, una dintre principalele catedrale episcopale din Germania. De altfel arhiepiscopia din Koln este una dintre cele mai vechi episcopii din aceasta tara.

Constructia catedralei a inceput in anul 1248, arhitectii vizand ridicarea unei cladiri impunatoare dedicata Imparatului Sfantului Imperiu Roman. Lucrarile s-au desfasurat insa cu mare dificultate, ducand chiar la intreruperea lor in anul 1473, adica la mai bine de 200 de ani de la inceperea constructiei, lasand catedrala neterminata. Si a ramas neterminata timp de alti 400 de ani, in 1842 fiind descoperite planurile initiale si, pe fondul unui entuziasm popular fata de istoria Evului Mediu, autoritatile locale decizand reluarea lucrarilor. Imparatul Wilhelm I a inaugurat catedrala la data de 14 august 1880, 632 de ani dupa inceperea constructiei.

La cei 157 de metri inaltime ai sai, Catedrala din Koln este a doua biserica ca inaltime din Germania (dupa Münsterul din Ulm care are 161,53 metri inaltime), si a treia, tot dupa inaltime, din lume, fiind depasita si de Bazilica Notre-Dame de la Paix din orasul Yamoussoukro din Coasta de Fildes care are o inaltime totala de 158 de metri.

Catedrala reprezinta si cel mai vizitat obiectiv turistic din Germania, in medie 20.000 de turisti calcandu-i pragul in fiecare zi. Face de asemenea parte din locurile considerate drept Patrimoniul Mondial UNESCO, castigandu-si aceasta calitate in 1996. Inceputul acestui mileniu a reprezentat un punct de cotitura pentru impunatoarea constructie, autoritatile orasului fiind cat pe ce sa acorde autorizatie de constructie unei cladiri de mare inaltime in imediata vecinatate a catedralei, decizia starnind panica pe de o parte, furie pe de alta parte, autoritatile revenind asupra deciziei initiale si limitand drastic inaltimile maxime ale cladirilor care se doresc a fi construite in apropierea catedralei pentru a nu afecta din punct de vedere vizual atractivitatea catedralei.

Fotografie realizata de Thomas Wolf. Licenta CC BY-SA 3.0.

 


 

 
Tag

Catedrala din Koln


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: