Cantitati mari de gheata au fost descoperite pe Marte

Gheata MarteCercetatorii stiau deja ca pe Marte se gaseste gheata, in cantitati chiar uriase, in calotele polare, constituindu-se astfel in rezerve semnificative de apa. Mai stiau de asemenea ca suprafata planetei rosii a fost candva acoperita de oceane de apa, de asemenea brazdata de fluvii. Acestea au disparut insa cu cateva miliarde de ani in urma din cauza lipsei unui camp magnetic protector, factor care a dus la pierderea aproape in intregime a atmosferei. Lipsa unei presiuni atmosferice coroborata cu caldura de la suprafata planetei au dus la evaporarea apei si la pierderea acesteia in spatiu, cantitatea astfel pierduta fiind estimata la 87% din volumul initial de apa de pe Marte.

De curand insa cercetatorii au descoperit pe Marte cateva mii de ghetari, descoperire pe cat de surprinzatoare pe atat de utila in intelegerea schimbarilor ce survin la nivelul planetelor. Ghetarii au fost descoperiti abia acum pentru ca in fapt ei se gasesc ascunsi sub stratul gros de praf de la suprafata lui Marte, descoperirea fiind posibila datorita radarelor si satelitilor aflati pe orbita martiana. Ghetarii, estimati la un volum de 150 de miliarde de metri cubi de apa, se gasesc in doua lanturi muntoase de pe Marte, unul situat la jumatatea emisferei nordice, celalalt aflandu-se la jumatatea emisferei sudice a planetei. Cantitatea de apa solidificata si ingropata sub scoarta acoperita de praf a lui Marte ar fi suficienta pentru acoperirea intregii suprafete a planetei cu un strat de gheta gros de 1,1 metri. Pare putin, nu-i asa, doar un pic peste un metru grosime.

Totusi aceasta este ultima cantitate de apa ramasa pe Marte, ghetarii din aceste doua masive muntoase si de la polii planetei fiind singurele sperante de revitalizare a planetei dupa cum arata planurile de viitor ale oamenilor cu privire la planeta vecina, planeta care a fost odata o planeta calda, umeda si foarte probabil asemanatoare cu Terra in istoria ei timpurie. Factorii mentionati inainte, lipsa unui camp magnetic, a presiunii atmosferice, au transformat planeta intr-una uscata, desertica si rece. Cele mai recente studii arata faptul ca in trecut Marte a avut in emisfera nordica un ocean a carui adancime ajungea la peste 1600 de metri.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: