Podul Golden Gate

Unul dintre simbolurile orasului San Francisco, podul Golden Gate este nu doar un element de infrastructura al metropolei americane ci si o opera de arta si un obiectiv turistic in sine. A fost inaugurat in ziua de 27 mai 1937 dar contrar asteptarilor, primii care l-au traversat nu au fost soferii automobilelor acelor vremuri ci pietonii. Pentru ca in prima sa zi de functionare, numita si Ziua Pietonilor, nu mai putin de 200.000 de oameni au traversat stramtoarea pe acest pod. Masinile si-au intrat in drepturi abia a doua zi.

Pentru ca acum, la aproape 80 de ani distanta, sa fie nevoie de control inteligent al traficului pentru ca cele sase benzi sa fie alocate unui sens de circulatie sau altul in functie de volumul de trafic prin reconfigurare automata si pentru a se evita pe cat posibil ambuteiajele.

© Rich Niewiroski Jr.

Finantarea construirii podului Golden Gate a fost asigurata integral din donatii, intr-o perioada in care Statele Unite incepeau sa isi revina dupa marea criza economica din anii ’30 ai secolului trecut. Motiv pentru care au existat si destule voci care s-au opus realizarii lui. De altfel se spune ca podul a avut nevoie de 200 de milioane de cuvinte pentru a convinge locuitorii orasului de necesitatea construirii lui si de doar 35 de milioane de dolari si numai 4 ani pentru realizarea lui.

© Brocken Inaglory

Pietonii au voie sa traverseze stramtoarea pe acest pod doar in timpul zilei, la fel ca si biciclistii. Acestia din urma putand pedala doar pe trotuare, nu si pe calea de rulare a automobilelor. Norocul lor e ca nu foarte multi pietoni se incumeta sa ia la pas cei 2.737 de metri cat masoara lungimea lui. Turistii care se plimba pe pod ii mai incurca.

Din cauza numarului mare de sinucideri prin aruncare de pe pod, cei care si-au pus gand rau sunt intampinati la patrunderea pe pod cu panouri pe care scrie “There is hope. Make the call. The consequences of jumping from this bridge are fatal and tragic.” si cu aparate telefonice conectate la un hotline dedicat persoanelor cu probleme psihice.

© Daniel Schwen

Podul este recunoscut si drept o opera de arta, fiind incadrat in stilul arhitectural Art Deco. De aici probabil nevoia turistilor de a-l fotografia aproape obsesiv. Daca le este permis sa se apropie de pod, acesta fiind inchis atunci cand vantul devine foarte puternic, clatinarea stalpilor si a puntii de rulare variind de la insesizabila la vizibila cu ochiul liber. Iata mai jos detalii privind lungimile dintre elementele structurale ale podului:

 


 

 
Tag

Golden Gate


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: