Lampioanele din adancuri vin la Muzeul Antipa in 12 aprilie

 
Lampioanele din adancuriValuri luminoase vizibile pe cateva plaje ale lumii, lanterne care insotesc dinti infricosatori ori submarine la 2.000 de metri adancime, toate sunt produse, surprinzator, de organisme vii. Uneori bacterii, alteori meduze, crustacee sau chiar pesti, toate aceste vietati atat de deosebite emit o lumina in spectrul vizibil, proces cunoscut si sub numele de bioluminescenta.

Este vina luciferinei, un cuvant care aduce mai mult a potiune magica, nu-i asa? Luciferina fiind totusi o molecula care produce lumina si care se gaseste in organismele catorva specii. Procesul de bioluminescenta este in cele mai multe cazuri involuntar. Unele specii pot controla insa acest proces, de exemplu crevetele poate utiliza cu dibacie aceasta molecula pentru a declansa lumina atunci cand este atacat de un peste vipera sau cand doreste sa-si atraga hrana, ca si pentru reproducere.

Vampirii, sau luciferii, cum mai sunt numite aceste organsime singuratice care traiesc la sute, uneori chiar mii de metri in adancul oceanelor, va asteapta sa ii descoperiti la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa in cadrul unei conferinte intitulata “Lampioanele din adancuri”, sustinuta de catre Ana Maria Petrescu, specialist in studiul crustaceelor.

Evenimentul se va desfasura in Sala Multimedia a muzeului, in ziua de sambata, 12 aprilie 2014, incepand cu ora 11:00. Accesul la acest eveniment se face pe baza de inscriere la numarul de telefon 021 305 60 31 sau prin e-mail la florentinap@antipa.ro, in limita a 70 de locuri. Biletul de participare costand 5 lei pentru elevi si studenti, 20 de lei pentru adulti, respectiv 10 lei pentru pensionari.

 


 

 
Tag

Muzeul Antipa


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: