Stiati ca de-a lungul istoriei Marea Neagra a avut mai mult de 7 denumiri?

 
Marea NeagraPrimii locuitori ai Marii Negre au fost cimerienii, vestigiile descoperite aratand prezenta acestora in partea de nord si nord-vest a marii in secolele 16-11 i.Hr.; dintre triburile mai cunoscute de cimerieni ii numim pe Treri, Costoboci si Carpi. Acestia au fost urmati de catre Sciţi, triburi migratoare de pastori si buni luptatori ce au ocupat in secolul al 8-lea i.Hr. nordul Marii Negre. Atat cimerienii cat si scitii numeau marea de langa ei Axaina, cuvant care inseamna “albastru inchis”.

Tot incepand cu secolul 8 i.Hr. a avut loc colonizarea greceasca a tarmurilor Marii Negre, aceasta primind denumirea de Pontos Euxeinos, “marea primitoare”, datorita calmului apelor sale dar si prin preluarea fonetica a numelui precedent, Axaina. Odata cu ocuparea peninsulei grecesti de catre romani, a inceput in zona Marii Negre perioada de romanizare, numele fiind usor adaptat la Pontus Euxinus dar de multe ori inlocuit cu Mare Scythicum.

In timpul Imperiului Roman de Rasarit (secolele 4-15) Marea Neagra s-a numit Megali thalassa, denumire preluata in limba romana ca Marea cea mare, aceeasi semnificatie avand-o si in limba genovezilor: Mare maggiore. Tot in Evul mediu a fost numita de bizantini si drept Marea crivatului iar de bulgari drept Marea oarba.

Numele Marea Neagra i-a fost dat abia odata cu extinderea turcilor in zonele de jur-imprejurul ei, etimologia termenului nefiind insa confirmata. Una dintre ipoteze spune ca turcii i-ar fi dat aceasta denumire pornind de la culoarea inchisa a marii in timpul furtunilor. Alta ipoteza, de asemenea neconfirmata de dovezi, spune ca “negru” ar fi de fapt traducerea corecta a vechiului termen Axaina. Pentru ca a treia teorie a originii turcesti a numelui marii sa aiba ca sprijin faptul ca turcii desemnau punctele cardinale prin culori: kara – termen ce inseamna intunecat si desemna nordul; si ak – termen ce inseamna luminos si desemna sudul; de unde Karadeniz in limba turca – Marea Neagra, la nord de Asia Mica ocupata de turci, si Akdeniz – Marea Mediterana din sud. Karadeniz fiind tradus apoi in limbile tarilor din jur, inclusiv Marea Neagra.

 


 

 
Tag

Marea Neagra


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: