Morile de vant de la Consuegra

Consuegra, Spania

Consuegra, Spania

Au fost construite undeva in jurul anilor 1830, existenta lor fiind mentionata in “Dictionarul geografico-istoric al Spaniei si posesiunilor sale de peste mari” realizat de catre statisticianul Pascual Madoz Ibanez si publicat in anul 1847, in paginile acestuia aparand un numar de 10 mori de faina. Au scapat de razboaie, Provincia Toledo fiind mai putin expusa confruntarilor care in alte parti au dus la distrugeri masive, reusind cumva sa razbata pana in zilele noastre.

Impreuna cu “Castillo de la Muela”, un castel aflat destul de aproape si una dintre cele mai bine conservate constructii istorice din zona Castilla-La Mancha, morile de vant de la Consuegra au fost desemnate in anul 2008 ca facand parte dintr-un sit istoric protejat. Motiv pentru acestea sa apara in diverse liste cu iz turistic si sa devina in timp un obiectiv turistic important si prin urmare vizitat si ras-vizitat.

Daca ti se par asemanatoare cu morile de vant din Olanda, ei bine, parerea nu este gresita si are un fundament: chiar din morile olandeze le-a fost inspirata forma: un corp cilindric masiv gratie zidurilor groase, element de sustinere pentru acoperisul conic rotativ. Mostenire a relatiilor uneori incordate, de multe ori impaciuitoare intre curtile regale spaniola si olandeza, inrudite.

Fiecare moara de vant are trei etaje: la parter – silozul, pentru stocarea cerealelor. La etajul al doilea – sita care separa faina de ramasitele de mai mari sau mai mici dimensiuni ramase in urma faramitarii. La etajul al doilea – roata morarului, impresionanta prin dimensiuni. Iar mai sus, cum spuneam deja, acoperisul conic rotativ care permite orientarea palelor pe directia vantului pentru o activitate cat mai eficienta.

Autor fotografie: Hugo Díaz-Regañón, licenta Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: