Originea omului

Omul maimuta

Reginald Southey, alaturi de doua schelete: unul uman si unul de maimuta, 1857

In imagine Reginald Southey (1835-1899) alaturi de doua schelete: unul uman si unul de maimuta, fotografie realizata in anul 1857 de catre Charles Lutwidge Dodgson, mult mai cunoscut dupa pseudonimul literar Lewis Carroll, autorul povestii “Alice in Tara Minunilor”. In plina perioada caracterizata de controversa privind originea omului, divina sau naturala, oamenii de stiinta sporind la mijlocul anilor 1800 numarul articolelor stiintifice publicate in reviste de specialitate in intreaga Europa, privind dezvoltarea speciilor pe criterii geografice, mecanismele evolutiei speciilor si selectia naturala.

O perioada al carei epogeu a fost atins odata cu publicarea de catre Charles Darwin la 24 noiembrie 1859, deci la doi ani de la realizarea fotografiei de mai sus, a lucrarii sale “Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta”, lucrare care a starnit la randul ei polemici intense intre sustinatorii teoriilor evolutioniste si adversarii lor, polemici atenuate abia cativa zeci de ani mai tarziu dupa consolidarea teoriei evolutioniste cu dovezi palpabile stranse si documentate de catre oamenii de stiinta.

Legat de Originea speciilor a lui Darwin, stiai ca prima editie, lansata la data mentionata mai sus intr-un tiraj de 1.250 de exemplare, s-a vandut integral in prima zi de la lansare? In timpul vietii lui Charles Darwin, adica pana in anul 1882, au mai fost tiparite si puse in vanzare alte sase editii.

 


 

 
Tag

Charles Darwin


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: