Stiati ca pizza a fost inventata la Napoli?

PizzaChiar daca mancaruri pe baza de blat si diverse condimente sau branzeturi se cunosc inca din perioada Greciei antice si sunt populare in mai multe culturi ale lumii, pizza moderna este o inventie din Italia, tara cunoscuta pentru bucataria delicioasa cu influente mediteraneene. Dovezile istorice arata ca taranii si saracii Italiei mancau inca din perioada antica paine asezonata cu condimente sau ulei de masline.

Inventia pentru pizza asa cum o stim noi ii apartine insa unui italian pe nume Raffaele Esposito, care a inventat pizza in 1889, in Napoli, cu ocazia vizitei regelui Umberto I si a reginei Margherita. Ingredientele pe care le-a folosit pe blatul de pizza sunt rosiile, busuiocul si branza, preparat pe care l-a numit, in cinstea reginei, pizza Margherita. Ingredintele de pe pizza lui Esposito au fost alese special pentru a reda culorile de pe steagul Italiei: rosiile pentru culoarea rosie, branza pentru culoarea alba de pe steag si busuiocul pentru culoarea verde.

Pentru ca pizza a devenit rapid un fel de mancare apreciat in toata Italia si apoi in vestul Europei, nu a durat mult pana a ajuns in Statele Unite, odata cu primii emigranti italieni. In 1905, Genaro Lombardi a deschis prima pizzerie in New York, iar in 1930 a aparut primul lant de pizzerii din lume, Pizza Hut. Acum, in SUA se vand cele mai multe pizza si au fost inventate retete noi fata de cele italiene, inclusiv pizza cu inghetata, iar pizza este un fel de mancare international, deosebit de apreciat in toate colturile lumii.

 


 

 
Tag

Pizza Napoli


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: