Rabdare

Dincolo de definitia de dictionar, pe care o gasiti oricum ceva mai jos, mult mai elocventa ni se pare definitia pe care a dat-o rabdarii scriitorul, scenaristul si regizorul de film James Clavell, binecunoscut noua mai ales datorita romanelor Shogun si Tai-Pan si care spunea ca..
 

Rabdare inseamna sa te stapanesti. Sunt sapte emotii: bucuria, mania, nelinistea, adorarea, mahnirea, teama si ura. Daca un om nu se lasa in voia lor, inseamna ca are rabdare.

 
Rabdare, rabdari (substantiv feminin): 1. Faptul de a rabda; capacitate fireasca de a suporta greutati si neplaceri fizice sau morale; putere de a astepta in liniste desfasurarea anumitor evenimente.
(expresie) A(-si) pierde rabdarea sau a-si iesi din rabdare (ori din rabdari) = a-si pierde calmul, stapanirea de sine. A scoate (pe cineva) din rabdare (sau din rabdari) = a supara, a enerva, a indispune (pe cineva) peste masura.
(glumet) A manca (sau a se hrani cu) rabdari prajite = a rabda de foame. Rabdare si tutun, se spune cuiva care are de asteptat mult. (cu valoare de imperativ) Asteapta!
2. (rar, la plural) Suferinte, lipsuri. 3. Perseverenta, tenacitate, staruinta.

A rabda, rabd (verb): 1. (tranzitiv si intranzitiv) A suporta (fara impotrivire si cu resemnare) greutati, neplaceri fizice sau morale; a indura. (despre lucruri) A fi durabil, rezistent, a nu se strica usor. 2. (tranzitiv si intranzitiv) A accepta, a ingadui, a permite, a tolera. (expresie) A (nu)-l rabda (pe cineva) inima (să…) = a (nu) se putea stapani (sa nu…), a (nu) se indura sa… Cum il rabda locul (sau pamantul)? se spune despre un om rau, care savarseste fapte reprobabile. A (nu)-l mai rabda (pe cineva) puterile sa… = a (nu) mai putea sa… 3. (intranzitiv) A-si infrana nelinistea, enervarea, a avea rabdare, a-si pastra calmul.

Rabdator, rabdatoare, rabdatori, rabdatoare (adjectiv): 1. Care suporta cu tarie (si fara impotrivire) neplaceri fizice sau morale. (despre lucruri) Rezistent, durabil. 2. Perseverent, staruitor, tenace.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: