Salutari din spatiu

Soichi Noguchi

Soichi Noguchi

Acest salut prietenesc va este transmis de catre astronautul japonez Soichi Noguchi, membru al misiunii spatiale STS-114 care a avut loc timp de 13 zile in iulie si august 2005. Nu a fost singura experienta in spatiu pe care japonezul a avut ocazia sa o traiasca, cinci ani mai tarziu el fiind de asemenea membru al misiunilor Soyuz TMA-16 si Soyuz TMA-17. In toate cele trei cazuri Soichi Noguchi a ajuns si lucrat in cadrul Statiei Spatiale Internationale, ajungand sa cumuleze nu mai putin de 177 de zile petrecute in spatiu.

In ciuda oportunitatii avute de a lucra in spatiu, astronautul japonez considera munca pe orbita doar una normala, chiar de rutina, pasiunile sale “din timpul liber” fiind cat se poate de pamantene: jogging, schiatul, baschetul si excursiile pe munte cu cortul.

In spatele performantei sale de a fi ales sa participe la misiuni spatiale sta insa o munca titanica, incununata cu titluri universitare si post-universitare in inginerie aeronautica, munca de cercetare si dezvoltare privind designul aerodinamic al motoarelor cu utilizare comerciala. In 1996, pe cand avea doar 31 de ani, a fost selectat drept astronaut candidat in cadrul Agentiei Spatiale Japoneze JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), transferandu-se apoi la NASA si ulterior in Rusia la Gagarin Cosmonaut Training Center pentru pregatire de specialitate, fiind confirmat ca astronaut bun de trimis in misiuni spatiale doi ani mai tarziu.

Au urmat misiunile propriu-zise, mai intai pentru asigurarea de suport tehnic in cadrul Statiei Spatiale Internationale, apoi ca inginer de zbor in cursul misiunilor spatiale rusesti Soyuz TMA-16 si Soyuz TMA-17.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: