Skylab

Skylab

Skylab, 1974

O imagine document a Skylab Orbital Workshop (Laboratorul Orbital Skylab), prima statie spatiala dezvoltata si plasata in spatiu de catre Statele Unite ale Americii, operata de catre NASA timp de sase ani, intre 14 mai 1973 si 11 iulie 1979, data prabusirii sale controlate pe Terra dupa incheierea misiunii, timp in care statia a parcurs o distanta de aproximativ 1.400.000.000 kilometri.

Skylab a reprezentat pionieratul NASA si al SUA in zona statiilor spatiale, misiunea fiind una dificila tocmai datorita greutatilor intampinate. Chiar in timpul lansarii sale misiunea a fost pusa in dificultate, la 63 de secunde de la lansarea efectuata cu o racheta Saturn V, un scut menit sa apere statia impotriva micro-meteorilor si care nu era fixat cum trebuie a fost prins in fluxul de aer supersonic din timpul ascensiunii, desprinzandu-se si cauzand si desprinderea unuia dintre cele doua seturi de panouri solare cu care fusese dotata statia si care trebuiau sa alimenteze laboratorul cu energie electrica. Scutul avea si rolul de a preveni incalzirea cauzata de radiatiile solare, drept pentru care specialistii NASA de la sol s-au confruntat cu supraincalzirea laboratorului in interiorul sau pana la 52 de grade Celsius, mult peste temperaturile reci din spatiu, decizand amanarea pornirii experimentelor stiintifice care faceau obiectul misiunii sale.

Prima misiune umana a ajuns la Skylab dupa doar 11 zile pentru a porni manual alimentarea electrica de la panourile ramase intacte, pentru plasarea unui parasolar (cel auriu din imagine) in locul scutului desprins si pentru pornirea experimentelor. In total trei misiuni umane au fost necesare de-a lungul celor sase ani ai misiunii pentru intretinerea laboratorului, misiunea fiind declarata una de succes in ciuda problemelor intampinate.

Numeroasele experimente stiintifice desfasurate pe Skylab in mod automat sau cu ajutorul echipajelor umane au demonstrat printre altele existenta gaurilor coronale pe Soare; supravegherea Pamantului cu senzori care au inregistrat date in spectrele vizibil, infrarosu si microunde; observarea si studierea cometei Kohoutek; masurarea activitatilor metabolice si a functiilor vestibulare umane; cercetari asupra organismului uman privind masa, mineralele, presiunea sangelui, imunitate; studii asupra elementelor chimice si prelucrarii lor in spatiu; dezvoltarea bacteriilor si plantelor in spatiu, si multe altele.

Spre sfarsitul misiunii NASA luase in calcul si mutarea laboratorului pe o orbita mai inalta pentru a prelungi durata de viata a Skylab cu inca cinci ani, datorita faptului ca dispunea de resurse importante de oxigen si aer care puteau fi realimentate in cazul consumului. Proiectul navetelor spatiale ale NASA nu a fost insa finalizat in timp util pentru a sustine activitatea laboratorului prin transportul unor echipaje umane asa incat Skylab a fost scos de pe orbita si lasat sa se prabuseasca pe Terra, bucatile care nu s-au dezintegrat complet la reintrarea in atmosfera cazand in vestul Australiei.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: