Gogosile, desertul tipic american

gogosiUnul dintre cele mai simple si mai populare deserturi din lume, gogosile, isi regasesc originea in Lumea Noua, in Statele Unite. Tot aici ele se vand zilnic in cantitati industriale, numai ele insele fiind o industrie in sine, de milioane de dolari, asociata adesea conceptului de fast food.

Expertii in istoria gogosilor, daca ii putem numi asa, au cazut de acord ca cei care le-au adus in Lumea Noua sunt olandezii, care pregateau “olikoeks”, in traducere prajituri uleioase. Cu alte cuvinte, olandezii din zona Manhattan (numita atunci New Amsterdam) pregateau un aluat dulce, care era prajit in ulei bine incins. Adesea, gogosile erau umplute in mijloc cu mere, prune sau struguri. Asadar, gogosile au in spate o lunga istorie europeana pana la a deveni atat de populare in Statele Unite. De altfel, unele dovezi arheologice dateaza gogosile in istoria greco-romana, iar in intreg spatiul germanic medieval, in manastiri, se pregateau niste turte cu gust dulce, din faina, drojdie si apa, care se mancau in perioadele de post.

Pregatite in casa sau cumparate de la patiseriile de pe strada, gogosile inlocuiesc uneori o masa, avand umpluturi dintre cele mai diverse: gemuri de toate felurile, ciocolata, crema de vanilie, branza dulce sau sarata, bacon ori salami. Americanii le iubesc atat de tare, incat ziua de 3 iunie a fost declarata Ziua Nationala a Gogosilor. O intreaga poveste sta in spatele gaurii din mijlocul gogosii. In 1847, marinarul de origine olandeza Gregory Hanson naviga pe mare cand corabia sa a fost lovita de o furtuna. Ca sa poata carmui mai bine nava, capitanul a potrivit gogoasa pregatita pentru drum de mama lui, Elizabeth, in carma vasului. Astfel, gogoasa a capatat forma de inel cu gaura in mijloc, iar capitanului i-a placut gogoasa atat de tare, incat forma de inel este si azi preferata multor gurmanzi.

In 1920, un rus numit Adolpe Levitt, observand popularitatea crescanda a gogosilor, a inventat prima masina automatizata de facut gogosi. Inventia i-a adus popularitate si profit, iar azi masinile automate de facut gogosi sunt utilizate la scara larga in patiserii.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: