HMS Victory, nava amiral a Lordului Nelson

HMS Victory

HMS Victory, nava amiral a Lordului Nelson, in portul Portsmouth, 1900

Lansata in anul 1765, HMS Victory a fost o nava de prim rang a Marinei Britanice, iar acum este o atractie turistica in portul Portsmouth, celebritatea provenindu-i de la faptul ca a fost nava amiral a Lordului Nelson in la fel de celebra batalie de la Trafalgar din 1805 in care s-au infruntat flotele britanica pe de o parte, franceza si spaniola de cealalta parte si incheiata cu victoria britanicilor.

Inainte de Nelson, HMS Victory jucase de asemenea roluri importante in bataliile navale de la Ushant din 1778 si de la Capul St. Vincent din 1797, vasul fiind de fiecare data nava amiral a flotei britanice sub comanda Amiralului Augustus Keppel la Ushant, respectiv a Amiralului John Jervis la Capul St. Vincent. Un vas deci cu o istorie bogata in conflicte militare, nava insasi participand activ la lupte bazandu-se pe cele 104 tunuri de care dispunea.

Dupa Trafalgar vasul a mai participat la cateva conflicte pe mare, inclusiv doua campanii in Marea Baltica, incheindu-si cariera militara in anul 1812. A servit apoi drept nava-scoala si chiar spital.

Costul constructiei sale in a doua jumatate a secolului al 18-lea s-a ridicat la 63.176 de lire sterline care, la valoarea echivalenta din zilele noastre ar insemna 7,31 milioane de lire sterline. Lemnul a nu mai putin de 6.000 de copaci au fost folositi pentru a realiza aceasta nava, peste 5.000 dintre ei fiind stejari, restul ulmi, pini si brazi.

In prezent HMS Victory poate fi vizitata de catre turisti in portul britanic Portsmouth, destinatia sa fiind aceea de nava-muzeu, peste 350.000 de turisti urcand in fiecare an la bordul ei. Nava are in continuare un capitan al sau, in prezent aflandu-se la cel de-al 100-lea capitan, locotenent-comandorul Rod Strathern care a preluat conducerea vasului in septembrie 2011.

 


 
Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: