Stiati ca pe insulele Feroe nu cresc copaci?

Insulele FeroeAflate cam la jumatatea distantei dintre Scotia si Islanda, cele 18 insule ce alcatuiesc insulele Feroe sunt preponderent stancoase, avand cateva varfuri de mica altitudine (maximum 882 metri), fara lacuri sau rauri majore si acoperite doar de vegetatie de mici dimensiuni: iarba, flori, licheni, mușchi și ciuperci, produse bio de-a dreptul pentru turmele de oi si capre. Copaci de la Mama Natura nu cresc in Insulele Feroe. Situatia nu a fost aceasta dintotdeauna, carbunele aflat sub straturile de bazalt superioare aratand ca insulele au fost la un moment dat in existenta lor impadurite.

Astazi insa doar in parcul capitalei Tórshavner si in anumite gradini particulare sunt plantati copaci adusi din Scotia si Norvegia dar in rest umbra fac doar lucrurile realizate de om.

Lipsiti de aceasta resursa naturala, feroezii importa tot lemnul de care au nevoie pentru construirea de case si barci, incalzirea facandu-se in majoritate cu turba, mai ieftina decat lemnul, si cu energie solara produsa de panourile solare amplasate in parcurile solare pe care feroezii le-au amenajat pe mai multe insule ale arhipeleagului.

(foto © Ólavur Frederiksen)

 


 

 
Tag

Insulele Feroe


 

Ti-a placut? Arata-l si prietenilor: